Monday, November 26, 2012

Insya-Allah, SPM akan tamat ..

Assalamualaikum .. 

Today, 26 Nov 2012 .. 
SPM tinggal seminggu lebih sahaja lagi .. 
Hadi masih ada 3 paper ..
Akaun, Arab dan Quran Sunnah .. 

Sebelum ni, everything ran smoothly .. Alhamdulillah .. 
Hope, target Hadi akan tercapai .. 

Btw, Hadi cuma nak post something .. 
Blog Hadi ni lagi bersawang dari Lee-kun punya .. XD

I made this, a few days before SPM started .. 
Honestly, lama gilerr tak melukis ..
Memang kejang urat ah .. HAHA~ 
Mungkin, bukan ability Hadi kot .. hehe 

Jaaannn .. 


After SPM, banyak hal kena buat .. 
Itu ini, ini itu .. macam-macam  ada .. 
Mungkin, blog ini akan bertukar rupa  .. 
Haha, pengisiannya akan diubah kepada pengisian yang lebih sesuai dengan jiwa pemiliknya .. 
Insya-Allah ..
:) 

SPM will end officially at 6th of December 2012 .. 

Tuesday, September 25, 2012

Rindukan Ramadan :)

Assalamualaikum .. 

Ingin post gambar sahaja .. 


Credit to : Google 

Baru ku jumpa kemanisan yang ada pada Ramadan :)
Allah, Allah, Allah .. 
HambaMu ingin menemuinya sekali lagi ..
Aamin ..


SPM 2012 - 41 days more [25/9/2012]

Saturday, August 18, 2012

Ramadan 1433H Kian Berlalu ..

Semoga akan mendapat bertemu lagi Ramadan 1434H .. 

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1433H .. 

Sincerely, 
From Hadi Marosadee .. 


Monday, August 6, 2012

17 Ramadan 1433 - Sejarah al-Quran

Assalamualaikum .. 

I'm back for a while .. 
Nak ceritakan sedikit kisah mengenai al-Quran .. 

Rujuk : Ulum Quran

aLQuranul Kareem mengalami pelbagai perubahan sejak dari penurunannya. Bermula turunnya pada zaman Rasulullah saw dan kekal hingga ke hari ini.
AlQuran disebarkan pada zaman Rasulullah dengan 4 cara utama :
1 - Khutbah Baginda
2 - Bacaan dalam solat
3 - Majlis tadarus bersama para sahabat
4 - Menghantar wakil-wakil ke negara lain
Pada zaman ini, alQuran masih lagi tidak ditulis dalam bentuk formal. Kebanyakannya ditulis di pelepah-pelepah tamar, perca kain dsbg. Namun begitu, ada para sahabat yang diizinkan dan ada yang tidak diizinkan untuk menulisnya. Bergantung kepada kekuatan daya ingatan dan waktu turunnya alQuran. Sebabnya, ingin mengelakkan asimiliasi antara alQuran dan asSunnah.

Zaman Abu Bakar as-Siddiq :
Ledakan golongan murtad, golongan enggan membayar zakat dan golongan yang mengaku telah 'dilantik' menjadi Nabi telah mendorong Khalifah Abu Bakar as-Siddiq untuk memerangi mereka. Dalam kalangan tentara Islam, majoriti daripadanya ialah Huffaz alQuran. Dalam peperangan al-Yamamah pada tahun 12H, 70 orang dari huffaz telah mati syahid. Keadaan ini telah menyedarkan Umar al-Khattab RA akan kehilangan aset yang penting. Oleh itu, Umar telah mencadangkan kepada Abu Bakar agar mengumpulkan ayat-ayat alQuran.

Pada peringkat awal, Abu Bakar masih tidak bersetuju. Tetapi setelah dipujuk oleh Umar, beliau akur dan melantik Zaid bin Thabit untuk memikul tugas yang berat itu. Sebab pemilihan Zaid adalah disebabkan oleh beliau pernah menyertai majlis tadarus Rasulullah bersama Jibrail dan beliau juga merupakan penghuffaz dan penulis wahyu. Zaid pada mulanya menolak dek kerana tugas itu terlalu berat dan tidak pernah dilakukan pada zaman Rasulullah. Dalam proses itu, Zaid telah meletakkan 2 garis panduan :
1 - Semasa menulis, wajib rujuk penghafaz dan penulis di zaman Rasulullah
2 - Ayat yang ditulis hendaklah disahkan oleh dua orang saksi yang adil untuk membuktikan bahawa ayat itu benar-benar diterima daripada Rasulullah.
Mushaf itu disimpan di rumah Abu Bakar, kemudian Umar dan kemudian Ummul Mukminin Hafsoh.

Zaman Usman bin Affan RA :
Semasa menyertai angkatan tentera Iraq untuk memerangi Azerbaijan, Abu al-Huzaifah al-Yaman telah melihat berlaku kekhilafan dalam bacaan ayat alQuran. Hal ini disebabkan oleh asimilasi orang Arab dengan orang bukan Arab. Lantas beliau mengemukakan masalah ini kepada Khalifah Usman.

Usman telah membentuk satu jawatankuasa, dengan melantik Zaid bin Thabit sebagai ketua untuk membentuk satu mushaf alQuran. Di bawah Zaid, terdapat 3 orang AJK iaitu, Abdullah bin Zubair, Sa'id bin al-As, dan Abdur Rahman bin al-Haris. Usman telah menetapkan beberapa syarat, antaranya :
1 - Jika berlaku perbezaan, rujuk lahjah Arab Quraisy
2 - Hanya tulis ayat-ayat yang mutawatir sahaja
3 - Tulis tanpa titik dan baris
4 - Salinan dihantar ke negara-negara Islam yang lain
Hasilnya, 7 mushaf telah disiapkan bermula akhir 24H hingga awal 25H. Satu mushaf telah disimpan telah disimpan di Madinah dan dinamakan sebagai 'Mushaf al-Imami'.

Zaman Bani Umayyah :
Umat Islam bertambah dengan kadar yang cepat hasil daripada usaha penaklukan, dakwah dan perdagangan. Justeru, ramai saudara baru yang sukar untuk membaca alQuran kerana tidak dapat membezakan huruf-huruf alQuran seperti ta,ba,jim,kho dsbg.
Oleh itu, di bawah pimpinan Muawiyah bin Abu Sufyan dan dipelopori oleh Abu al-Aswad ad-Du'ali, telah dicipta titik untuk menentukan huruf alQuran.

Usaha ini diteruskan lagi oleh Nasru bin Aasim dan Yahya bin Ya'mur dengan memperkenalkan baris spt fathah, kasrah dsbg. al-Hajjaj bin Yusuf as-Saqafi pula telah membuat simbol-simbol spt tanda waqaf, mad dsbg.
Pada zaman Abbasiyyah, al-Khalil bin Ahmad al-Basri telah menaiktarafkan lagi usaha-usaha pelopor terdahulu darinya.

AlQuran pernah ditulis dalam Khat Kufi --> Khat Raihani --> Khat Thuluth[rujuk gambar] --> Khat Nasakh.
Khat Nasakh telah digunakan secara meluas kerana tulisannya paling mudah difahami. Percetakan alQuran yang pertama telah dicetak di Hamburg, Jerman.

Hikmah pembukuan al-Quran :
1 - Menyatupadukan umat Islam dari segi bacaan dan tulisan alQuran
2 - Memudahkan untuk membaca alQuran
3 - Melahirkan umat Islam yang peka dengan alQuran.

Selamat Menyambut Nuzul alQuran semua.  Hargai alQuran dan usaha-usaha orang terdahulu dalam menaik taraf alQuran. Bertadabburlah! ^^



Monday, July 16, 2012

Tick-Tock The Time .. -wAiTinG FoR sOmeOne-

Assalamualaikum .. 

In a few days, my big brother will back home .. 
Currently, he studies in Morocco aka Maghribi .. 
Take the Arabic Languange Course .. 

Already have some tours to Spain, 
and there gonna be some sourvenirs for all of my family .. 

On 6 July, it was his birthday anniversary .. 
And I ended up with drawing a chibi to him .. 

Jaaaannnn~~ 


He will be in Malaysia on 31 July 2012 .. 
InsyaAllah ,, kaana aamina ..^^

Sunday, July 1, 2012

Person-a-fikasi .. =.="

Assalamualaikum,, 

Masa sememangnya laju .. 
Masa itu tiada sifat dengki, kenapa manusia kata masa mencemburui kita..?
Oh, aku lupa .. Personafikasi laaa .. 
Sifat manusia yang disandarkan kepada benda tidak bernyawa .. 

Oh, jadinya .. hanya manusia yang punya hasad dengki ..? 
Teruk sungguh,, 
Apa yang aku tahu, manusia dicipta dalam sebaik ciptaan .. 
So, buat apa dengki .. ?? 

- soseh soseh .. -
Ow, dengki dengan harta benda dia ..??
Alaaa, apa susah .. dunia je tuu .. 
Bukan dapat masuk kubur pun .. 

- soseh soseh .. - 
Eah, dengki dengan result dia yang flying colours ..??
Alaaa,, kau pun boleh laahh .. 
Apa kata kau jadikan kejayaan dia tu sbg batu loncatan utk kau .. 
Kan kau jugak yg untung .. Tak payah nk jelez laa 

- soseh soseh .. - 
What ..?? Dengki dgn keayuan/kehenseman dia ..?
Alaa,, bukan kekal pun .. Nt tua juga dia pon .. 
Botox?? Ha'a,, botox dan botox ..
Lama-lama botAK laaa .. 
'Botak Kepala ..'

Jadi sekarang .. 
Masih nak dengki lagi .. ?? 
Perlukah ..??
Tepuk dada, tanya iman .. 
Iman hanya berkata benar, tiada yang salah .. ^^


At Pantai Sri Tujuh Tumpat .. 
Abaikan muka yang hampir-hampir nak senyum ..
Wahahaha~ 

p/s : Sori photoshop .. I love u, but I can't play with u now .. 
Trial SPM 30 July 2012 .. 

Welcome July!!

Friday, June 29, 2012

Kalkulus ...??

Assalamualaikum .. 

- Hasil darab dua polinomial - 
Boleh juga ditulis sebagai f'(x) = uv'+vu' 

Semakin menyukai tajuk Pembezaan aka Differentation .. 
Kalkulus yang dicipta oleh Sir Isaac Newton terkadang agak memeningkan kepala .. 
But, practice makes perfect .. ^_^
I love AddMath .. 

Sunday, June 24, 2012

Itu Kita .. =]

Assalamualaikum .. 


Peribahasa Arab ada mengatakan ...
'Rubba haal, afsohu min-al Kalam .. '


"Action speaks louder than words .."

Terkadang, banyak juga silapnya .. 
Kerana terlalu banyak membebel, mencarut di Blog, FaceBook .. 
=.=" 
Menjatuhkan thiqoh diri jer rase .. 

-Kena reduce- 
Mampukah ...??

Friday, June 15, 2012

Kesibukan -- Sekali Lagi --

Assalamualaikum ..
Kesibukan menyapa aku lagi ..
SPM in a few months more ..
Trial starts 30 Julai 2012 ni .. 
Haish~ xsempat nak habis silibus la jawabnya .. 
Pray for me alls .. 

Just nak post gambar .. 
Tak nak tinggalkan blog berhabuk .. 
Sori kalau blog bersawang selepas ni .. 

Abaikan ketidakstabilan .. ahaha
Mencuba untuk melukis dengan tangan .. 
Gara-gara tiada masa untuk menghadap software seperti dulu .. 

For someone I love .. wakaka XD 
-jwisonghapnida- (i'm sorry)


For my lil bro .. 
He likes this cartoon character, 
Kaito Kuroba with Aoko Nakamori .. 
^^

bubye~ 
SPM - 5 November 2012 .. 

Maahad Saniah[name of my school] baru sambut Majlis Hari Guru kelmarin .. 
InsyaAllah .. diriku terasa nak menghapload gambar2nya .. 
Tired and FUn ..!! 
Saya sebagai urusetia program memang memenatkan .. ^^

Saturday, June 2, 2012

Aku ... Hmm =.="

Assalamualaikum,, 

Aku tak tahulah apa aku fikirkan .. 
Macam-macam benda ada dalam fikiran .. 
Cuti lama sangat kot .. 
Ntah laa .. 
Zikir bebanyak .. 

" Sesungguhnya zikir itu menenangkan jiwa .."



Fast Art-Work with Manga Studio Debut .. 
-Me,, sad ..??-

Cuti yang agak blurrr =.=" 
Homework hampir siap .. 
Kalau dah siap, dapat lah lega sikit next week .. 
Don't waste your time ..
"Masa itu ibarat pedang, jika kamu tidak memotongnya, dia akan memotongmu .."

Selamat Datang Jun .. 
SPM in November ..
A few months more .. 


Wednesday, May 30, 2012

Ada Warna ke ..??

Assalamualaikum .. 

Get back again ..
Explore benda baru hari ini dekat Manga Studio .. 
Ingatkan MS ni monochrome jer,, tapi warna pun ada juga .. 


Draw the white cloud .. Nice!!
Tool used - Mechanical Pencil 8.0
Fill TooL .. 

Try wane pink la pulak .. 
Robot tu robot kelmarin,, aq buat satu quote .. ^^ 
nanti internet laju,, aku upload .. 
*abaikan kata2 kat gmbr .. 


#satu aku sedih, gradient aku cari tak jumpa .. sobs3 T_T

Not every cloud in white colour ..
There's sometimes the white cloud turns black ..
But, behind the black cloud .. It brings the water ..
Bersyukurlah .. 
Tak semua nikmat yang kamu rasakan itu nikmat, dan tak semua ujian yang kamu rasakan itu ujian .. 

Tuesday, May 29, 2012

Aku - Dia ..

Assalamualaikum .. 

Mencintai sahabat yang sama jenis itu lagi baik ..
Jika kena cara lah .. 
Sebab itu Islam AADIL!!
Makna adil ialah meletakkan sesuatu pada tempatnya ..
Lawan kepada adil ialah ZALIM .. 

He loves soccer and futsal ..  
I drew it for him .. 
^^
Azlan Izzuddin aka Kaito Kuroba .. 
Made with Manga Studio .. 

Short entry for today .. 
"Sesungguhnya, orang mukmin itu bersaudara .." 




Note :
Aku lebih suka menggunakan style Iqtibaas dalam entri aku ..
Iqtibaas bermaksud menggunakan ayat aQ atau potongan hadis dalam petikan 
tanpa mengubah makna asalnya .. 
Dengan kata lain, tidak disebut Allah berfirman atau Rasulullah bersabda .. 
Ini ilmu balaghah orang Arab .. ^^

Monday, May 28, 2012

My UnclassiFied Drawing .. ^_-"

Assalamualaikum .. 
Starts everything with Bismillah .. 
InsyaAllah, success with u .. ^^

Within a month, I didn't update blog .. I kinda drew a few of cartoons .. 
A few only, not so much .. 
Well, bizi with exam, preparations ferrr Teacher's Day .. n so on .. 
Any Manglish please ignore .. Haha,, i'm not so good in English .. 
but what's wrong if we try to .. right?? 

Here's are my drawings ..

I start to fall in Love with Manga Studio (Debut?)
Well, its stroke, pen so cool!!  
U can draw it gently .. 
Then I coloured it in PhotoShop CS5/CS3 .. I pogot it,, juz poget it .. ^^
His mouth so big .. ignore it .. haha, did it on purpose ..

- Lady in Kimono - 
At this time, I tried new hair style .. Got it from an anime .. 
Well, watch and learn right .. 
The kimono I draw it .. and coloured it blue .. bcoz I love blue so much!!
Her hand was hidden on purpose .. It's my weakness to draw hands!!
I'm trying so hard .. Urghh,, until now .. still tak jadi doe ..
Just be patient ..

Strawberry .. 
I got inspired from my lil bro .. 
He said,"kenapa selalu guna kanak2 ribena, gunalah kanak2 strawberi,  cute ckit .." 
Hahaha,, then I drawed this ferr him .. kua3 .. 

There's another pic .. That I only drawed it without coloured it ..
Using Manga Studio .. 

I tried and tried .. Jjaan .. 
Keluar sebiji epal 
 Sagwa(in Korea) .. 
 
His face looks alike with Fizo Omar when Kak Myra drawed his vector .. kui3

To be continue tomorrow .. ^^ 
There's a lot more product from Manga Studio ..
why don't u try it too??

Sunday, May 27, 2012

Blogger dan Followers ..

Assalamualaikum .. 

Cuba untuk mengupdate sekali lagi ..
Internet hanya laju di pagi hari .. 
Rezeki mencurah-curah agaknya .. ^^


       Dasawarsa, kita disuapkan dan disajikan dengan pelbagai teknologi moden .. Pelbagai aplikasi canggih diperkenalkan, tak kiralah FaceBook, Blogger, Twitter, dll. Dan tidak ada penafian, semua itu ada fungsi masing-masing. Dan penggunanya juga akan berinteraksi antara satu sama lain. Contohnya FaceBook .. FRIEND REQUEST .. User FaceBook pasti tak lari daripada friend-friend .. Tujuan tak lain tak bukan untuk interaksi la .. Blogger dan Twitter pula?? YA!! Followers .. !!

      
        Persoalan yang ingin dibangkitkan di sini .. Sejauh mana kepentingan Follower?? Adakah Follower itu menjadi kayu ukur kemajuan dan kemahsyuran blog .....?? Tepuk dada, lu pikir la sendiri! haha,, 

       Nak buat itu, kena ada niat .. nak buat ini, kena ada niat .. Dan, nak blog pun kena ada niat .. Everything bergantung kepada niat .. Nak riyak? Ujub? dan sbgnya ..  Ramai bloggers sekarang suka untuk menggunakan istilah "I follow u, u follow me .." Ferr me la,, ikhlas .. betul-betul saya kata .. Tak perlu yang kita begitu dahagakan followers, biarkan mereka tentukan sendiri hak mereka .. Mereka yang mengawal anak panah mereka, bukan kamu .. 

       Ustaz kata, semua manusia tak lari dari sifat riyak .. tak leh nak lari .. pasti merasanya .. YA~ saya setuju, tak nafi .. tapi at least kita kena elak right? What I think is, implikasi dari ramainya follower yang begitu cepat(hasil dari I follow u, u pillow me) ialah kita akan .......... jenjenjen .. fikir sendiri, tak nak tuding jari .. nanti kena marah ..

       Ihsan dari Google ..

           Konklusinya, tepuk dada tanya iman .. jangan tanya selera, selera itu ibarat nafsu .. ikut nafsu lesu .. ^^ Berusahalah kita sama-sama elak dari riyak .. Sesungguhnya riyak itu syirik khofi(syirik kecil dan syirik yang tersembunyi) .. 

Followers tak penting, readers itu penting .. Tak semestinya follower itu readers, dan tak semestinya readers itu follower .. apa-apa pun, bersyukur dengan apa yang Allah bagi .. jangan tamak .. =]

Friday, May 25, 2012

Ku Rasai Kesibukannya ... -__-"

Assalamualaikum,, 

Sekian lama tidak mengupdate blog ..
Kenapa?? 
Sibuk dengan mid-year exam .. Sibuk dengan pelajar2 .. Sibuk dengan tuuuuuuuttt .. 
Tapi tak apa .. 
Sesungguhnya, bersama kesusahan itu ada kesenangan .. 

Kita sering mengeluh tatkala diuji .. 
Mungkin ujian itu sudah terlalu berat bagi kita .. 
Tapi,, pernahkah kita look deeply inside ourself?? 
Kenapa kita dapat ujian ini, apa hikmah di sebalik ujian ini .. 
Allah tidak cipta dan buat sesuatu untuk suka-suka .. 
Setiap ciptaan Allah ada kegunaannya .. 

Jangan suka untuk menuding jari menuju manusia lain .. 
Perhatikan dulu mana salah silap kita .. 
Ini tak, setiap kali ada kesilapan berlaku ..  Terus tuding jari ,, dia tu dia ni yang tu .. 
Jangan pernah rasa diri suci dari kesalahan .. 
Jangan rasa diri itu sempurna .. 

Kerna sifat yang tak sempurna itulah sentiasa buat kita sedar .. 
Buat kita terjaga dari lamunan mimpi .. 
Selagi kita rasa tak sempurna .. Kita akan berusaha untuk melengkapkan diri kita .. 
Setiap awal kejadian, pasti ada ketidaksempurnaan .. 
Kurang di situ, kurang di sini ..  

Sama juga seperti kita, 
Tatkala lahir .. tidak semua hal kita reti .. 
Berjalan, berlari, makan, minum, mandi .. 
Apa yang penting, hendak sempurnakan hidup kita .. 
Kita perlukan ... harta yang amat bernilai .. 
ILMU !!

ILMU tak akan datang menyapa kita .. tapi diri kita perlu menyapa dia terlebih dahulu .. 
Macam mana ?? 
Dengan melihat kita belajar,
Dengan mendengar kita belajar,
Dengan bercakap kita belajar, 
Dengan menghidu kita belajar, 
Itulah kegunaan pancaindera kita .. 
untuk BELAJAR .. :) 

Allah sudahpun menyediakan dua jalan ..
Jalan hidayah dan jalan kekufuran .. 
Tugas kita untuk memilihnya .. 
Allah berikan akal untuk berfikir, 
Allah berikan mata untuk melihat, 
Kita ?? 
Adakah kita gunakan dengan sebaik cara ..?? 

Sama-sama bermuhasabah diri .. 
Allahumma yassirNa ila hidayatik, waLa tu'assirNa ilaiHa .. 


Ihsan dari  : google.com


P/S : Semasa minggu sebelumnya .. saya ada melukis beberapa kartun .. rehatkan minda yang tertekan menghadap buku .. Jangan hambakan diri anda kepada peperiksaan ye semua .. ^^ Post seterusnya akan ditunjukkan gambar .. ^^

Sunday, May 6, 2012

Coloured Already ...!!

Assalamualaikum .. 

Hand Stroke hari itu telah ditrace dan dikaler ..
100% PhotoShop ..


Jaaannnn ...... !!!

Siap buat desktop BG lagiii!!


^^
Semakin suka untuk melukis .. 
Exam will start this Tuesday .. 
pray ferr me .. ^^




Tuesday, May 1, 2012

Hand Stroke is Better!!!

Assalamualaikum,, ^^

Kembali lagi dengan sesi .. eah,, entri jer .. bukan sesi pape ..
Sekarang rasa ringan n free skit kepala,
fuhhhhhhhhh~~ 
Folio PA dah hampir siap, tapi yg draft punye jer lah .. 
yg bertaip pun otw dah .. 
next week 8/5 ada exam midyear,,
ramai duk kata "alaaa,, rilek laa,, midyear jer pon,, bukan SPM .."
no-3 .. xnak doe macam tuu .. 
igt nk push terusss exam ni ..
biar markah yg dapat jadi pemangkin smgt dan sbg target utk trial ogos nanti ..
ngee .. 

Kembali ke tajuk asal .. 
Hand stroke dah kotttt .. xtau nak letak nama apa,, wakakak ..XD
for hadi la,, hand stroke tu kita sndiri yg lukis guna kale(pensil) ..
rasa cam dapat feel sndiri jerr time duk lukis tuu ..
haha,, guna pensil ni lagi best dari lukis guna fotosop tauu ..
nak tau ..??
cuba2 la try kalau masa free .. 
this is my products .. ^^


actually,, resolusi gmbr lagi besar .. tapi hadi snip jerr,, bia jadi kecikkkkkk .. 
besar sgt2 sampaikan hadi guna buat desktop BG .. haha.. 
amacam?/ comel dakkk .. karakter dari anime Bleach .. Toushirou Hitsugaya .. ^^ 

Komen dari otai-2 WLA : 
1 - Rahang kiri agak tak betul ..
2 - Tangan masih perlu diperbaiki lagi ..
3 - Overall,, semua ok .. 

Haaa,,, bezzz la dapat komen dari otai2 nii .. 
bila org komen,, minda kena buka luas2,, 
baru tak rasa sedih jika komen tu agak pedih ... ^^ 

Next picture .. 


* Kuroba Kaitou aka Kaitou Kid 
Ada persis Shin-ichi Kudou ckitt dia ni .. 
Took from anime Meitantei Conan aka Detective Conan .. ^^ 

Komentar :
1 - Sebaik-baiknya buat rangka dulu ..
2 - Rambut agak serabut
3 - Kedudukan dagu agak tak betul ..

InsyaAllah,, akan diteruskan lagi dgn lukis anime2 lain .. hehe ..
nak try lukis bnyk2 .. baru pandai .. practise make perfect .. !!
oh yeahh .. 

satu lagi,, baru ni petang ahad .. hadiah dari kak biQa dah selamat sampai .. 
Keychain dan Drawing Block .. 

tak dapek nk upload gmbr,, tenet lmbt etep .. haha,, sori laa ..
tapi keychain dari Italy tu meme comeiii!!!

p/s : FaceBook tak akan dibuka pada weekdays,, kemungkinan hanya weekend sahaja .. sbb minggu depan dah nak exam .. ngee~~ pray for meee allsss .. ^^ love u .. wakakaka,, 
sebarang komentar utk gmbr saya dialu2kan .. 

Friday, April 27, 2012

This is My Story ... ^^

Assalamualaikum,,

Seperti yang dijanjikan .. blog akan diupdate pada 27/4 ..
Special sangat ke hari ni???
Hurm,, tak lah .. 
Cuma ada kisah yang nak dikongsikan bersama ..
Betul-betul tak nak lupa kisah ni .. ^^ 
Layan gambar dulu ...


Apa tuuu?? 
Yupp!!! I've lost my appendix already ..
But I'm still alivee ... 
hehe,, yarr .. sebab doktor kata ..
Diri kita tak bergantung sangat kat appediks ni .. 
Ingin ku memulakan ceritanya sekarang ..
jenjenjen ..
entri agak panjang .. soriii

           Bermula dengan tarikh 21/4/2011 .. waahhh,, lamanya!!! lama apa pulak .. hihi,, 21/4 sekoloh aku buat Kem Kepimpinan untuk Para Pimpinan Sekolah .. aku pun termasuk sama, nak tak nak .. kena join jugak .. hurm .. dah lah 3 hari,,, 21 - 23 ... perghh!! malas doe,,, tapi aku memang pergi pon .. Ketua Pengawas tak nak pergi?? Kena lempang dengan cikgu disiplin la jawabnya ... hahaha .. 

           Tak nak citer panjang sal kem kepimpinan ni,, tapi kena start dgn citer dia dulu .. sbb nanti ada kaitan .. pagi sabtu 23/4 .. sepatutnya kem xabis lagi,, tapi aku dgn kawan aku sorang ni,, Syahmer .. kena pergi kem lain kat YIK, NilamPuri .. sehari jerr .. Kem Pengurusan Organisasi .. haaa,, bezz kem .. lagi bez dari yg sekolah buat .. oleh sbb tu,, kitaorang jadi balik lewat ckit rr dari org lain .. tup tap tup tap .. sampai kat skull jam 6.30 .. nasib dah semayang asar .. ngee~~ 

           Sambung2,,, kena2 ari sbtu lak .. ari sabtu itu hari parents pegi meniaga pasar malam,, hurm .. keluarga biasa2 jer,, tpi cukup alhamdulillah .. ^^ so,, kena balik jalan lah dari skul sampai rumah .. 2km jerr .. dgn bagasi yang berat,, perghhh ..!! mencabar tuu ..  

           24/4 - Ahad ... Sekolah seperti walaupun ada ura2 mengatakan cuti bagi peserta kem kepimpinan .. haha,, tapi malangnya,, ramai yg membuat cuti sndiri ... hahaha,, normal la tuu,, budak2 zaman skrg,, kena ujian ckit dah lemah .. nauzubillah,, kesannya .. sekolah hari tu pun jadi lengang,, dataran perhimpunan sunyi jerr ase .. hurm .. petang tu,, aku balik rumah .. tgk2,, pintu berkunci .. hurm,, parents p makan gulai la pulak .. disbbkan puas tggu,, aq p bandar balikk,, p SMO .. tgk2 book, ne tau tkot2 berkenan di hati .. ^^ pukul 7 baru aku pulang dgn masih berpakaian baju sekolah dan tak MANDI!!! Kambing la jawabnya .. XD  Mak aku pun tny,, "nape xmasuk rumah terus tadi??" ,, jawab .."xder kunci rumah ..mm" .. kena balas,,"bertuah punya budak,, padahal dia yg amik kunci pendua pagi tadi,, ish3,, pelupa ye ko ni .." hahahaha .. ape daaa,, aku xigt langsung aku amik kunci pagi tadi,, perghhh .. lucu lucu .. 

          Malamnya,, aku berjanji dgn Syahmer yang aku nak telefon dia .. hehe,, kut YM .. free dan murah,,!! cakap punya cakap,, haha .. lama jugak,, dlm 2 jam kot,, tupun sbb dia xmari skul pagi 24/4 tuu ,, sbb tu jadi cakap panjang .. haha .. haa,,, time tu lah perut mula rasa sakit2 .. errkkkk~~ igt kan nak qada' hajat .. tapi yg lain,, masa tu masih xperasan yg tu appendiks .. tpi masa ni sakit macam nk buang air besar jerr ..hurm :(

          25/4/2011 -- Isnin .. hari diteruskan speti biasa,, bersekolah,, itu ini .. tpi hari ni,, agak susah nak berjalan bnyk,, tpi paksa jugak .. tu memg simpton appendiks,, susah nak jalan .. dah la jalan smbil pegang perut sbelah kanan .. erkkk,, sakit sakitt .. last2,, p bilik ustzh Raziah,, guru Persatuan Bahasa Arab .. haa,, time ni la dy kata,,"awak ni kenapa?? sakit perut eak??" .. jawab,,"yer ustzh .." pastu,, tibe2 dia cakap,,"saya rasa awak ni kena appendiks la,, baik awak pergi cek .." errkkk,, tergamam rasanya,, tkot gak bnyi ustzh kata gitu ... ustzh tu memg pandai bab baca muka air org ni ... hurrrr

          26/4/2011 -- Selasa .. semakin susah untuk berjalan,, tmbh2 kelas aku berada di tingkat paling atas pula .. naik tangga satu2 la,, macam baby gituu .. pagi tu,, kena pergi ke satu seminar sal Jin dan apee ntah,, xigt .. serius seksa ari tuu,, and then .. pagi tu jugak,, terkena simpton lain bagi appendiks,, iaitu demam .. hurm .. demam pulak bukan demam biasa,, demam panas .. sampaikan tetido time seminar,, hurm .. lepas selesai semua program ,, cikgu pengiring hantar aku balik sekolah .. disbbkan petang tu,, demam agak reda .. aku tahan jugak ,, aku masuk jugak kelas tambahan .. emm ..~~ 
           Tengah malam .. sakit perut aku memg xboleh tahan lagi,, sampaikan tersedar dah xleh tido .. muntah2 .. hurrr,, 

          27/4/2011 -- Rabu .. parents aku buat keputusan suruh g cek,, tkot2 betul2 appendiks,, seblum p hospital pagi tu,, sempat aku bukak laptop ni dan terus menggoogle .. dah xda feeling pon nk bukak FB,, hahaha .. "Simpton simpton appendiks .." macam2 artikel aku jumpa,, dan SEMUAnya sama dengan tanda2 aku dapat ... oh no~~ otw nk p hospital tu,, aku gtau parents.."rasa2 nya,, betul2 kena appendiks la,, tadi tengok kat internet .." hurm,, redo jerr lah .. nasib pergi awal hospital .. dapat jumpa doktor pon,, paling aku benci .. cara nak cek appendiks!! arghhhh!!! begitu sakit!! cara dia ialah,, doktor akan tekan perut kanan dan lepas tiba2 .. kalau rasa sakit2,,, yer latu .. appendiks la jawabnya .. ini masa jumpa Penolong Pegawai Perubatan .. tpi HA tu cakap,, kena p jumpa doktor pakar dulu .. hurm,, p lah jumpa .. time jumpa tu,, dia buat skali lagi!!! tekan perut,, LEPASSSS!! arghhh .. benci2,, haha .. last2,, dia kata,,"awak ni suspek appendiks ni..kena admit hospital besar Kota Bharu la(Hosp Raja Perempuan Zainab II) .. " .. time nk masuk wad kecemasan tu,, dapat naik kerusi roda,, abis orang tengok .. malu den .. 
           Sementara tunggu kereta ambulans sampai,, kena masukkan air dulu dalam badan .. serius takot!! tengok jarum,, punya besar BAPAK!!! haha .. tmbh2,, budak praktikal pulak yg buat,, lagi tkot ...!! tkot2 xmenjadi .. errr .. dipendekkan cite .. aku pun sampai kat HRPZ II ..
            Sebelum didaftar masuk wad,, aku terpaksa duduk tinggal wad kecemasan dulu .. sampai kat sana,, ada pulak doktor yang buat tekan peruttttt,, LEPAS!!! serius benci2222! hahah .. dah dua org yg buat time kat wad kecemasan tuu .. hampir 3 jam duk kat sana,, lepas tu baru dapat masuk wad,, Wad 29 .. ^^
            Masuk wad 29,, dapat katil no.5 .. tmpt ada econ,, waawaawawa .. haha,, kalau guna bilik tu,, mahal lah kena bayar,, lupakan .. time kat wad,, ada pulak doktor yang buat,, 3 orang pulak tuu .. ishhh~~ 7 orang doktor semuanya yang buat ... sobs3,, lepas tu,, ada la nurse yg datang,, cakap itu cakap ini .. nurse ni memg kena bermekap yer orangnya? hahaha,, soriii2 .. petang tu,, dftr utk operate,, jenjenjen .. dapat operate malam tuu jugak ,, jam 10.30 katanya .. dia kata,, pesakit appendiks xleh tinggal lama2,, tkot appendiks tu pecah .. kalau pecah lagi teruk la jawabnya .. mmm .. 
            4.30 petang -- nak solat Asar,, errkk .. time ni,, memg betol2 sakit daaa .. xleh nk sujud lama2,, xleh nk duduk antara sujud payahh,, hurr .. sampaikan time nk bangun lepas tahiyat awal tu,, kena mak tolong pegang,, i love u mom! 
           10.30 malam -- bersiap2 nak masuk dewan bedah,, kena salin baju .. kena pakai baju yg disediakan,, pakai topi .. wakaka,, first time tuu .. lepas masuk bilik bdah tu,, doktor masuk kan ubat tidur,, terus tido xtau apae2,, jam 1.30 pagi doktor gerak,,, sedar2 terus muntah werkkkkkk~~ 
           
          28/4/2011 -- Khamis .. tersedar pukul 8 pagi,, subuh ditnggalkan ,, huhu .. tak sengaja ok .. walaupun sakit,, solat2 fardu masih berjalan seperti biasa,, zhor,, asar,, dsbg .. tpi semayang atas katil jerr .. ^^ 

          29/4/2011 -- Jumaat .. DOktor bagi pelepasan untuk discharge,, nasib ada surat dari sekolah,, so xperlu bayar apa2 .. ngee~~ alhamdulillah .. ^^

          Taknak citer lagi panjang,, tkot2 bosan .. nak cakap cumer,, saya ada memori,, pengalaman yg terbaikk lahh!! pastu discharge tuu,, rasa rindu lak nk masuk wad balik,, ahhaha .. ape daaa .. rindu sgt2!!

Moral : Kalau terkena ujian, jangan cepat bersedih,, jgn putus asa macam Allah dah tutup pintu taubat .. Allah sentiasa ada,, tidak tidur,, tidak mati dan kekal selama-lamanya .. Jika ada salah dan silap,, kembali kepada Allah .. ujian terkadang nak sruh kita sedar yang kita smakin jauh drpd Allah,, kan?? apa yang penting,, ingatlah Allah,, nescaya Allah akan mengingatimu .. dont leave Allah behind .. 


Tuesday, April 24, 2012

First Vector .. !!

Assalamualaikum,, 

Lama Hadi Marosadee menyepi .. 
hahaha,,, xsempat doe nk update bloggg ..
main FB sempat laaa jugakk .. 
nk wat cane,, calon menantu SPm kann,, 
hak3 XD .. 
bukan mudah nk jadi menantu spM ni ..
aikkk?? menanTu?? saper ayah dan mak sPm??
hahaha,,, lupakan,, lupakan .. 
Yesterday, Hadi ada try2 buat satu Vector ..
alhamdulillah,, puas la jugak hatii sbb dapat buat ..
hehe,, komentar diterima juga ok .. 


haaa,, Korang pulak amacam ..?? 
nak tau gakk korang punya komen .. 
Hadi ok jerr,, open minded .. keh3,, ^^
budak ni jadi mangsa pertama Hadi,,
lepas ni xtau la saper pulak .. kui3 ..

Fyi,, pada 27/4 ini,, insyaAllah ..
blog akan diupdate lagi,, 
Hadi ada cerita nak kongsi sama korang,, hehe ..
My History .. 
juz w8 n see .. 

zzZzzzz ... 12.53 a.m already .. 
sori kepada yg xterbalas follow,, xterbls fibox .. ngee~~

Thursday, April 12, 2012

Learn Anime Studio Pro ..

Assalamualaikum,, 

Terdetik dalam hati nak belajar BALIK Anime Studio Pro aka AS .. 
tahun lepas dah belajar,, tp delayed .. haha ,,
xsempat donggg .. 
tupun belajar pakai manual jerrr .. 
kalau ada sifu kan bezz ..

first of all,, 
mestilah belajar melukis dulu .. 
lepas tu try animate kan .. 
n this is my product ...!!!




amacam??
dah ok kannn .... hahah,,,
sbnrnya,, hadi wat dia ketawa tuu,, 
babtu mulut bergerak,, 
tp suara xberbunyi lak .. ntah la naper ...

ok,, tu jerr ... nt ada yg lain hadi post lagi,,
igt nk buat animasi pendek .. haha,,insyaALLAh ..

p/s : bgitu sibuk skrg,, blog terumbang ambing jadinya .. hurrrr

thanks to Lee-Kun again,, ferr this tutorial ..
basically,, AS punya line nk melukis pon guna cara sama dgn curve dlm ms Paint,,
terus terigt kat tuto lee .. ngee~~ haha

Sunday, April 1, 2012

1 April a.k.a ...... JenJenJen ..

Assalamualaikum ..

Hari ni 1 April .. 
Korang tau tak maksud nyer aper?? 

Jawapan yg MUNGKIN diterima .. 

1 - Oooh,, April Fool semestinya ... !!
2 - April dah stat la doe ... siottt,, tupun xtau kaa ??
3 - Kije khusus cg nk ujung bulan ni,, (jwpan dri pelajar PMR)
4 - Bulan bday aq latuuuu(utk sesetgh org yg agak prejudis ... *gurau2)
   n so on ... pandai2 la pikir sndiri ..
anggap ni macam SPM,, even xpenah amik or dah penah amik .. 

Actually,, 
Hari ni juga 9 Jamadil Awwal ..
tapi,, ada org take care ker sal Qalendar Qamari?? 

Jarang org nak amik tau sal tarikh Islam ni,, 
time bila nk amik tau??? 
Haaa,,, time nk buat surat rasmi,, alaaa ..
yg time nk buat ayat ,, "1 April BERSAMAAN dengan ... tit2 " 

Serius aku kata,, 
Better for us amik kesah jugak dgn Tarikh Qalendar Qamari ..
"But whyyyy I need to ..??!!"

Of cozz la PERLU ... sbb 
Bermulanya Qalendar Islam yg dicetuskan oleh Sayyidina Umar al-Khattab,,
disbbkan oleh Penghijrahan Rasulullah dan Para Sohabat ke Madinah .. 
Kita semua hanya amik care sal tarikh2 penting jerr ..
Cth ---

Awal Muharram, Maulidur Rasul, Start Pose, Raye Eidilfitri dan EidulAdha, and more ..
Sebab?? 
Hurm,, majoriti yg aku tny .. 
CUTI la weyhhhh!! 
Kena cek selalu .. 

But,, just remember ..
Kita semua buat amalan bergantung kepada Niat kita ..
Sama ada kerana Allah atau Manusia ..
Allah bagi kita aQaL utk berfikir,, bagi hati utk conTroL segala tindak-tanduk ..
Itu Amanah daripada Allah .. 
Jika tak jaga ..?? 
Rugi lah kitaaa ... 
Sama-sama amik iktibar .. ^^


*Boringnyer xder gmbr .. hehe,, sorriiiiii ...


Beruntunglah sesiapa yg membersihkan hatinya ..
Dan rugilah sesiapa yg mengotorinya .. 

Friday, March 30, 2012

Mood Melukis .. Hancussss!!!

Assalamualaikum .. 

 Saya juga masih hidup .. 
sama macam Lee-Kun ..
hahaha,,, 
mood melukis memg hancurr aa sekarang ni .. 
bukak jer Ps,,, aduh .. malas betoiii rasa ..
lukis dgn tangan pun,,
brapa kali aq roba aka padam lukisan tuu ..
sampai fade up .. 
last2,, aq siapkan jugak ..
sbb xnak tangguhkan ..
xbaik hutang org lama2,, 

Utk Kak Myra Azraff


banyak kali roba sblum dpt trace dgn marker .. 
hurrr,,,
alang2 dah tunjuk skill tgn den,,
nk show la skit gmbr2 yg dilukis guna pencil .. ^^ ..


For adik angkat actually,, tpi xjadi bagi ..
aq guna utk diri sndiri punya kepentingan .. hahaha ..
yg berwarna rujuk sni .. Kat Sini ..


Untuk peminat Conan Edogawa .. hehe,,, 
time ni baru nk blaja melukis dgn tangan...
24/10 ... ari abis exam SMU ...


Mula dapat inspirasi utk melukis macam Anime ..
nk ikut tuto satu2,,
last2 .. xreti .. 
buat style chibi jer lahh .. hahaha


Untuk Kak Long and Along .. 
^^
lukisan berwarna tgk kat cini .. 

Itu sajaaa ... walaweyyyy,,,
Chau luu ... ^^

Sebarang kritikan dan komen dialu-alukan ..



Monday, March 26, 2012

Mashghuuuuul aka Sibukkk ..

Assalamualaikum,,

April dah nak dekat,,, 
soalan utk Folio Perakaunan SPM 2012 pun dah keluar,,
so,, nak tak nak kena draf la ..
bukak akaun bnyk2,, hui3,,
i love .. 

even so .. 
we tired,
we sad,
we dissapointed,
we through hard obstacles in our daily life .. 
dun ever forget to smile .. 
and zikrullah .. 
insyaALLAH,, the peace will be by ur side ..
always .. and always ..

Kadang-kadang, 
sedar diri ini semakin jauh daripada Allah ..
Sibuk dengan urusan dunia ..
Lupa zikrullah .. 
Kepala duk fikirkan hal-hal duniawi .. 
Tapi,, 
Alhamdulillah .. Allah masih menyayangi diri ini .. 
Allah masih membuatkan diri ini ingat kepada Allah .. 
tak kira senang atau susah .. 
Allah always knows what the best for me .. 
and that's why, I love Allah so much .. ^^
C'mon u'olls .. 
Lets make a big smileeeeeeeeeee ... 
n be happy bcoz Allah Taala always by ur side ..
in condition, u always remember Him .. 

Dun ever feel empty in ur soul ..
Dun ever make ur soul lost in the way ..
Juz make sure that ur soul will reach the most perfect destination ..
The Heaven .. 
And there .. 
All of Mu'minin and Mu'minaat will smile and enjoy all of their hardwork,,
in this small, tiny and uneternal world .. ^^

Lets pray ferr all Muslims in this world .. 
C'mon ,, push up a lot of efforts ..
C'mon ,, we stand firm together .. 
Defend our weak and tiny IMAN ..

Special from,,
Hadi Marosadee aka Niji-iro 


p/s : Blog mungkin tak berupdate lama sikit ... SPM 2012, Folio Akaun, so .. xsempat nk melukis .. ^^

Monday, March 19, 2012

Jangan Buat Status Macam ni ..

Assalamualaikum .. 

Di sini ,, saya senaraikan beberapa status kat FB yang tak layak dipanggil status .. 
Kenapa?? Sebab itu bukan status, sah2 la xlayak dipanggil status .. 

Soalan pertama,, apakah itu status?? 
Jom anak2,, kita sama2 buka Kamus Dewan Edisi ke100 yerr,, 
nt dah jumpa bagitau jgak yer,,
motif saya,, bukan nak ajar anda semua apa itu status,, 
tp nk bagitau layakkah satu2 status tu wujud ..
wakaka,, me gusta!!
plizz jgn buat status ini,, walaupun saya juga termasuk ..
*ok,,aku rasa sengal dgn diri aku 

1 - Hai .. saya new user .. add la saya .. ^^
Beritahulah kepada dunia yang anda ni new user,, yer la kan .. FB kan satu dunia ada,, 
xperlu2,,xperlu cari publisiti murahan .. 
cukup lah tulis,, 'hai, saya pengguna baru ..tmbh lah saya' 
kan ada beza tuu .. ish
2 - Eah,, aq boWrinK larrr ... nk maWti jeW aseW ... 
ini juga ,, xperlu2... anda boring?? buatlah aktiviti yg berfaedah,, 
baca 9gag, hafal 'meme' ,, dan feel like a sir ..
wahahaha,,, 
ada bnyk ag kot aktiviti yg ada pekdah,, 
hidup ni jgn boring,, jom sama2 ingat kat Allah ..
3 - i LovE U!! muahhhhh!! XD 
*saranghaeyo!!!
sambil2 iklan doodle baru .. me gusta bebeh!
Jangan ever2 buat status macam ni .. bukan haper,,, nasihat jer brader,, sista .. 
even,, aq pon salu wat status nii .. wahaha,, 
sbb apa jgn wat status ni?? of coz,, org mudah silap faham .. 
dorang mzti akn igt kita ada kapel, walau sbnrnya kita xder ..
Jangan pernah membuat orang lain buruk sangka kat kita!!
jangan!!jangan!!
*errkkk,, mampukah aku ... sama2 ubah diriku,, tgur saya jika saya juga buat,, XD
4 - caYe tau caYe xshumell,, kan kan kan?? * sambil tunjuk gmbr dgn mukaMonyet(monkeyface)
xperlu2,, xperlu ... jgn okeyhh,, aq syes menyampah!!
why?? sori kepada terasa .. of coz la .. 
Allah dah ciptakan manusia dgn sbaik2 kejadian .. 
even org cacat pun,, itulah tahap kesempurnaan bg dirinya .. 
jgn pernah rasa diri hodoh, kerana anda ialah ciptaan ALLAH TAALA .. ^^
ucaplah alhamdulillah selalu ..  

Dalam cengkerang kacang,, saya cuma ingin nasihat kepada diri dan org lain jgak(perasan diri xbape bagus) .. jgn lah buat sgt status2 yg teruk,, kekdg tu ok gak,, tp ni .. selalu sgt buat,, sampai org pun unfriend .. ^^

p/s : Sama-sama kita sentiasa mengingati Allah Taala even tgh main FB skalipun,, duk hapdet blog skalipun,, duk lukis doodle skalipun(errkk,,my perwatakan la tuu) .. jgn pernah lupa Allah ..


Mohon maaf andai terasa hati ... tak tuju kepada saper2,, sbb diri ni jugak penah buat status camtu .. ^^
kecuali yg num 4,,xpenah buat .. werkkk ;p


Friday, March 16, 2012

Chubby La Sangat ...

Assalamualaikum ..

Attemption nak lukis doodle Chubby akhirnya
menjadi dgn agak tak menjadi ..!! haha
errkkk,, apa jenis statement kah itu?? 
wat-eva .. jom tgk jerr ...

Fuhhh!!! menjadi la jugak .. at least kembAng ngan kembUng gak perut dia ..
haha,,
pes time kot buat,,, time mula2 tahu kena buat .. perghh,,
memg siyes hilang smgt,, haha ..
tapi sebab ni segmen kak biQa kat WLA ..
join jugakkk .. hahaha,,
tup tap tup tap ..
eah,, kak biQa bagi sumer hadiah kat org join .. untungggg!!!
^_^

Myra Azraff -- Kenapa kamu xjoin??? kui3,,,, memg xnampak pun doodle akak smalam .. kui3,,, ;p


Thursday, March 15, 2012

Brush Tool PhotoShop?? Hebat Sangat Eah ..?

Assalamualaikum ..

Lama dok update blog .. 
ekeke,, tenEt ku agak tenAt kelmarin dan meLkarin ..
XD

By the way,,, baru ni rasa cam nak main jer ngan brush dlm Ps(wadepishhh,, padahal guna selalu) .. 
tapi,, hebat sgt ker smpai buat entry lagi ... ?
not really,, sumer ats masing2 punya kelebihan ,, perspektif pun berbeza .. 
kan kan kan?? 

So, this is my artwork with Brush Tool ..

1 - Chill la ckit ... dont be sad okeyh ... tgk BARBIE pon hepi gak ckit2,, (guraw,aq xminat BARBIE ..plisss lah,, kontroversi semata2) 

2 - Oh, Miamour!!! Me gusta!! Come back to Me ... hahaha,,, teringat citer Rosalinda time dajah satu dulu .. salu kot follow up .. Fernando Jose,, haha .. 

3 - erkkk,, xder kaitan dgn saper2 .. juz my thought wanna say that .. kui3,, *terpengaruh dgn kes petang ahad,, trauma gegiler ... ~~ ^_T
4 - Paling suka yang ni,, ferrr this time la .... mood sedih yang tak sedih sgt ... duk perah otak utk mengeluarkan jus yang bernama idea lagi lazat dan MANISSSS!!! letih doe nk lukis doodle chubby,,, dah kita ni xberseni sgt ... hahaha ... 

p/s : semua ada ability masing2 ... sumer ada bakat,, cuma tersembunyi atau sudahpun terserlah ..
anda mampu mengubahnya .. Loreal .. ^^

-- Nak buat eksperimen lagi dengan brush niii .. bezz siottt .. haha,,



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...