Friday, May 25, 2012

Ku Rasai Kesibukannya ... -__-"

Assalamualaikum,, 

Sekian lama tidak mengupdate blog ..
Kenapa?? 
Sibuk dengan mid-year exam .. Sibuk dengan pelajar2 .. Sibuk dengan tuuuuuuuttt .. 
Tapi tak apa .. 
Sesungguhnya, bersama kesusahan itu ada kesenangan .. 

Kita sering mengeluh tatkala diuji .. 
Mungkin ujian itu sudah terlalu berat bagi kita .. 
Tapi,, pernahkah kita look deeply inside ourself?? 
Kenapa kita dapat ujian ini, apa hikmah di sebalik ujian ini .. 
Allah tidak cipta dan buat sesuatu untuk suka-suka .. 
Setiap ciptaan Allah ada kegunaannya .. 

Jangan suka untuk menuding jari menuju manusia lain .. 
Perhatikan dulu mana salah silap kita .. 
Ini tak, setiap kali ada kesilapan berlaku ..  Terus tuding jari ,, dia tu dia ni yang tu .. 
Jangan pernah rasa diri suci dari kesalahan .. 
Jangan rasa diri itu sempurna .. 

Kerna sifat yang tak sempurna itulah sentiasa buat kita sedar .. 
Buat kita terjaga dari lamunan mimpi .. 
Selagi kita rasa tak sempurna .. Kita akan berusaha untuk melengkapkan diri kita .. 
Setiap awal kejadian, pasti ada ketidaksempurnaan .. 
Kurang di situ, kurang di sini ..  

Sama juga seperti kita, 
Tatkala lahir .. tidak semua hal kita reti .. 
Berjalan, berlari, makan, minum, mandi .. 
Apa yang penting, hendak sempurnakan hidup kita .. 
Kita perlukan ... harta yang amat bernilai .. 
ILMU !!

ILMU tak akan datang menyapa kita .. tapi diri kita perlu menyapa dia terlebih dahulu .. 
Macam mana ?? 
Dengan melihat kita belajar,
Dengan mendengar kita belajar,
Dengan bercakap kita belajar, 
Dengan menghidu kita belajar, 
Itulah kegunaan pancaindera kita .. 
untuk BELAJAR .. :) 

Allah sudahpun menyediakan dua jalan ..
Jalan hidayah dan jalan kekufuran .. 
Tugas kita untuk memilihnya .. 
Allah berikan akal untuk berfikir, 
Allah berikan mata untuk melihat, 
Kita ?? 
Adakah kita gunakan dengan sebaik cara ..?? 

Sama-sama bermuhasabah diri .. 
Allahumma yassirNa ila hidayatik, waLa tu'assirNa ilaiHa .. 


Ihsan dari  : google.com


P/S : Semasa minggu sebelumnya .. saya ada melukis beberapa kartun .. rehatkan minda yang tertekan menghadap buku .. Jangan hambakan diri anda kepada peperiksaan ye semua .. ^^ Post seterusnya akan ditunjukkan gambar .. ^^

3 comments:

Adibah Ishak said...

belajar pun ada rehatnya..mesti pernah dengar 'mesin pun rosak kalau 24 jam digunakan' jd apa lagi manusia.. yg penting konsisten dlm stdy.. so all da best ! :)

Pilihan itu sentiasa ada, jika kita ingat pd Allah, Allah akan ingat pd kita..Allah sentiasa bersama org yg berusaha mencari keredhaan-Nya.

Rochellez said...

Salam . Terjah sini . Datang untuk komen - http://chocolate-vochelle.blogspot.com/2012/05/simple-giveaway-by-chocolate-vochelle.html

Join juhh !

Hitsugaya Hadi (氷) said...

Adibah Ishak : betul,, sokong sgt .. buat apa2 pun xboleh overload,, islam sdiri ajar utk bersederhana .. 'sebaik-baik perkara ialah besederhana .. " ^^

Rochellez : ^^ ... i'll terjah ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...