Monday, October 31, 2011

Hadiah Bday | Fake Jake Long Doodle

Assalamualaikum ..

Baru siapkan doodle Jake Long .. katun merika .. haha,, main tiru gitu2 jak,, bbtu panggil Fake Jake Long ..
Well, dudle ni nak hadiah kat sumbadi,, bday dia hari ni .. n tinggal krg sjam jak sblum tmat tarikh lahir nya pd thun ini ... Selamat Ulang Tahun !! dah 19 tahun dah kamu .. balik cepat2!!




Quote meaning : Itz k to smile to yourself ( Jibun no tame ni waratte ii yo) 

Take note : Smile alwezz k all!!!

p/s: head dak jadik,, besar ngat~~ aiyaa

Sunday, October 30, 2011

If My Eyes Like .... | Doodle Burung Twitter

Another doodle ...


I hope my eyes will be like this bird's eyes .. big n white!!

take note : mata dah nak punah main lukis dudel jer,, rasa cm nak pakai spectacles jer .. 

Selamat solat Maghrib .. malas nak mencarut .. nt syaitan kaco~~ hoho

Contest Cute Dolly Atau Doodle

Assalamualaikum ..


haa,, ni first time join contest .. Contest yang dianjurkan oleh CCI .. nak join?? Klik Banner jer .. cute banner CCI!!

                                 
                  Ni dudle Hadi Marosadee aka Hitsu '95 




Inspired by : Zaman kanak2 yg begitu hepi dan ceria ..

Dulu ingat, selalu jer main ting2(lau xcilap) .. org kelantan panggil DEKCOK~ haha, lawak an nama dia ?? 
xkiralah laki ker pompuan(budak2 jer) main bnda ni .. dah besar pnjg, sumer dah tinggal .. budak2 skng pon jrg tgk main ting2 .. harap permainan tradisi Melayu tak pupus ditelan zaman .. 

Budak2 laki ,, baik ngaku .. mzti pnah main kan?? haha .. mzti malu nk ngaku .. 

take note : saya rindu zaman kanak2 sy .. n doodle ni bkn saya .. saya LELAKI!! haha

Saturday, October 29, 2011

Andai Kata Itu ...

Tak semua kata indah didengar,
Tak semua bicara enak diluahkan,

Namun,
Semua kata terbit dari segumpal daging,
Terbenam di dasar dada,
Itu hati yang mengawal setiap kata..

Tebu yang ditanam di tepi bibir,
Tak cukup untuk memaniskan kata,
Manisnya kata bermula dari hati yang cantik ..

Andai buruk hati itu,
Buruklah katanya,
Umpama buah yang reput,
Disalut air yang keruh..

Sungguh susah memelihara si lidah,
Kerap mengeluarkan kata kesat..

Janganlah hati bersalut nafsu,
Kelak..
Kata itu juga diliputi kegelapan..
Kata itu ialah satu SENI..

Seni yang mencorakkan kehidupan manusia,
Warnai kata itu dengan seindah warna,
Agar menjadi seni yang paling indah untuk,
Didengari, Dirasai, Dilihat ..

Berdoodle sambil bermadah ... syok jugak,, lama tak bermadah .. Post yang mewarnai hari Sabtu ..

Friday, October 28, 2011

25 Things Random Giveaway by Penmerah.com

First time join GA~~  terliur tgk hadiah2 yg nk dibagi .. hoho ,, nak join!! boleh ker tak xtau la,, insyaAllah boleh ..

nak join jgak !! 


Hadi tag :

Jom join sama2,, harap2 boleh dapat MP3 Sony terus ... 

Ku Rindukan Dia | Doodle Spontan

Bunga di hati kian layu,
Bunga yang pernah ditanam .. 
Di taman hatiku .. 

Cukup lama bunga itu tidak disirami,
Sehingga menjadi dahaga yang teramat,

Namun,
awan yang gelap menghiasi langit biru,
menurunkan hujan pemberi air,

Kedahagaan itu masih belum hilang,
Dek kerana bunga itu sebenarnya ... 
Dahagakan kasih sayang ..

Kasih sayang seorang insan ..
Saban hari, bunga itu menunggu kepulangan insan itu ..
Meskipun bunga itu hanya sekuntum bunga ..
Harumnya mewarnai setiap sudut hatiku ..




Saat pemergiannya, hujan mengiringinya ..
Adakah saat kembali begitu juga ?? 

4/11 ditunggu .. meskipun kemungkinan tidak ada peluang berjumpa..

p/s: doodle still hodoh, buat scara spontan jer ..

Thursday, October 27, 2011

Gaya Peace Tak Menjadi

Assalamualaikum semua ..

Hari ni, skula aku dah stat cuti .. bgi form 4 dan 6 bwh jer lah .. lamo woo cutii ,, untung gegiler,, but anyway, xnak ckp panjg2,, juz nk tunjuk doodle baru .. peace yang xjadikkk sgtt .. hahaha ,, 

ni first time buat doodle guna Paint Tool SAI .. terasa nk guna pt SAI lak kemarin,, dah la buat pukul 1 pagi ,, (haish, xptot2 ..) 


Hasil lukisan dibuat di pt SAI,, dan diedit2 di PhotoShop ...
jadik la tu ... puas ati ..!!

p/s: still xreti nk buat line guna pt sai .. lemoh2,, 

Wednesday, October 26, 2011

My Blog Called Me ...

Assalamualaikum ... =]

Satu senyuman dilempar kpd kalian,, P to the E to W to the I to the I to the T ..!! haha,, such a great comment game created by Ayuni .. haha,, 

papepon, lama da xupdate blog .. sibok carikk design, nk wat doodle baru .. biar doodle xreti sgt pon, main terkam jer .. 

genap dah sminggu blog xd'update .. malas222!! xda idea dah,, sakit kepala .. igt pas exam boleh nk hapdate blog nga free n balbablablabla .... namun hujan di tgh hari,, oh3 .. sungguh xku sangka .. rupa2nya, otak ku jadi jem(bukan jem nanas, tp strawberi) .. 

anyway, cuma nk gtau .. buat doodle hewan ag seng dari doodle nesio ,, nesio gak ado rambut, mace2 lah .. fhm kan? tbe2 ckp klate .. n lau buat yg org pon, mzti inspirasi dpt dari anime jepun . fuhh,,,

k,, chow luh .. nk siapkan kartun n ape2 ntah ..

nt siap doodle baru,, nt kawe hapdate .. comey keto~!

Wednesday, October 19, 2011

Wordless Wednesday #2 | Cat Doodle

The Second WW from me ... 






p/s: ohhh,, not again ... no blog trademark again .. eiyaa~~
*cat pon doodle gak ker??? ah,, xkesah~~ asal kartun aku

Tuesday, October 18, 2011

Huh .. ?? Stress | Doodle Sedih

Assalamualaikum sekali lagi .. aku nk gtau kali ni yg skang aku tgh sit on an exam?? hah, sit on an exam?? cmnae tuu .. xpnah dgr ,, ttbe lak nk speaking .. biasalah, ready2 nk face paper BI 1 dan 2 Sabtu n Sunday ni .. huhu ..

Alkesahnyor,, smalam aku terasa nk study malam2 celik buta,, n jadik gak hasrat tu .. alhamdulillah ,, bangun pukul 12 tgh malam n terjun balek ats tilam yg bgitu sejuk skali pada pukoii 4.30 pagi ..

Pagi kna berdepan dgn paper BM 2 dan Mutolaah,, fuhh .. Mutolaah ni subject yg memg killer r .. xnafi pnyer,, xpenah aku dgr org sbut mutolaah form 4 ni sng termsuklah bez student sndiri .. Mutolaah ni dia bagi petikan arab then jawab soalan dia bagi .. pandai2 la pelajo2 ni jawob .. hoho~

Tgh aku stress hadap book Mutolaah nim,, ttbe ase nk buat doodle .. nk gmbrkan gimana aku time tu ,, aku buat doodle ni time pukul 3 pagi ... so,, terlahirlah doodle dari hasil tgn aku ... nim aku persembahkan .. hihihi ..


gara2 buat pagi2 buta, aq malas nk wak sungguh2 .. main2 jer,, ini lah doodle ku yg biaser2 .. nk bagi nama dia --- Bagai Layang-Layang Terputus Talinya --- 
terfikir peribahasa sbb BM 2 ada soalan main nanya sal peribahasa .. huhu,, nasib leh jawab .. 

but,, after abes exam ari ni .. ok jer ase,,, sbb mutolaah n BM aku boleh jawab .. hepi ase,,, sbb kebnykan soalan yg pyh jdik sng ... 

gud luck to all dak2 SMU yg still struggle .. sabo2,, ado 5 hari jer ag ... n then MERDEKA!! MERDEKA!! MERDEKA!! -- sbut merdeka tu ala2 Tunku Abdul Rahman laaa .. hihihi 

p/s: main doodle malam2, sampai copyright pon xterbuat .. haha,,, dah la xjadik sgt doodle tu .. ~~ 
      *dia pakai kopiah, harap maklum .. malas nk kaler kulit .. 

Pesanan : Jika layang-layangmu terputus talinya, janganlah risau .. kerana talimu dengan Allah masih ada, selagi mana kamu tidak melupakan Allah ... waAllahu a'alam ... =]  pastikan hidup atas dasar tanggungjawab di hadapan, bukan semangat mendahului tanggungjawab .. krn jika semangatmu hilang, pasti ....... tali layang2 mu akan terputus .. 

Saturday, October 15, 2011

Header Baru ..

Assalamualaikum sekali lagi ... hii .. blog ku yg readersny xbraper ramai ..

Cer tgk atas semua owg, header baru wooo ... hepi wehh main nga seni ni .. xborink lak lukis2 ..

mula2, igt nk buat doodle laki2 .. tp ttbe jd header lak .. anyway, xper, tu nk tnjuk yg aku suka doodle skang .. n kemhiran nukis kartun smakin meningkat .. lukisan aku xkan jadi woo tnpa peshiiill 5H/4H aku ... xreti la nk lukis straight to the point ..

anyway,, doodle strusnya nk wat doodle pompuan .. nk bg kat sorang blogger nim .. dia kdg2 xsedar ckit kott .. soriiii cik --------- haha,, xleh gtau .. dia traser btol la tuuu ...

tggu eakk,, aku nk bagi doodle kat kau .. esok aku wat design lam dewan exam ... jawab paper Quran kejap jer kot .. insyaAllah ...

!!CHOW ALL!!!

Thursday, October 13, 2011

At Last ... My Cute Male Doodle ^_^

Assalamualaikum ,, good night all ... ha,, nk tunjuk la hasil kerja aku buat doodle laki .. at last jadik gak walau xsecantik Lee-Kun punyer,, doodly doodle dia cantik sbb dia da kreatif dlm bab lukisan .. aku tak,,
lau boleh, terjah blog dia .. comel2 jer .. like ..!!

Aku nk tunjuk screen shot jer,, xnak tunjuk yg real .. sbb xwarna ag doodle dia ..
Saya persembahkan .. Male Doodle ku ... muah3

*klik utk obesitikan gmbr .. ^_^

ha ... cantik tak,, at first aku skecth luh .. then try2 wat dlm photoshop .. tak score aku,, jadikk gakk deh .. hihi ... rmbut dia aq amik stail Hitsugaya Toushirou , watak yg plg aku suka dlm anime yg plg aku suka Bleach .. lau nk knal dia, tgk header aku kat ats .. dia la tu yg kiut miut .. cuma tu chibi jer ... 

esok lah nk mewarna .. tupon lau xsbokkk .. hihi ~~~ have a comment on this entry ~~ 

Wajib Berhenti Hadi ... !!!!

Assalamualaikum sekali lagi ...

Sebelum baca entri saya kali ni,, nk mntak tlg la satu .. jom like this page ok ... ?? theHA's | photography .. bnyk gmbr cantik2 kat cni .. diambil oleh Cik Ayuni kiut miut .. kui3

Kenapa dengan tajuk entri tu? hai3,, wajib berhenti .. berhenti online FB, blog .. n more .. owh,, i'm addicted ..
tlong2 .. hurm xtau nk buat aperrr ...

kna hapai, study BM n BI .. exam is soooooooooooooooo 'good' ... i feel like .... errr

anyway,, post sal Couple akan disambung selepas exam .. feel free u all ... stop doodling for a while .. aku boleh buat design jer stakat nim, ... see u again .. =]

New Doodle ..

Assalamualaikum,, hmm .. baru siap satu lagi doodle .. ini doodle cikgu namanya,, saya buat khas untuk cikgu Prinsip Perakaunan, Add Math n Math saya .. Cikgu Wan Norhasliza ...

Terima Kasih cikgu untuk segala ilmu cikgu bagi ..
Biar hari guru dah lepas, nak hadiah gak .. sbb bru ni bulan Ogos-September ,, cikgu saya dah tolong bnyk sgt2222 siapkan kije Folio Prinsip Akaun .. =]

Terima lah cikgu,, doodle saya yang tak seberapa .. -peace- 

Wednesday, October 12, 2011

Hmm ... ??

I think no wordless wednesday today ..
Bcoz ...
=] I want to be a wordy boy today .. hoho =O

Exam is coming, along with the exam, come the challenge .. as a Form 4 student from an Arabic School, we must remember at least 14 subjects .. can't you all consider that??

But, I think I have ready to face the exam .. bcoz my ustaz n ustazah had given their best shot to us .. and now, all the success results depend on our shoulders .. our small shoulders .. can we stand to put all our effort??

" Nothing is imposibble in this world .. "

That's the only thing I can say now .. why I said like that?? Bcoz, Allah can n could do anything He wants .. with his almighty power, He can make us success in a blink of eye .. while, He also can make us fail in the exam eventhough we have given our best shot to hit the target .. Believe in Allah !! Always put your efforts to Allah .. consider all our decisions .. we can make it, juz believe ..

To all students that will face the exams, good luck to all of you .. we must hit the aim ..
Let's get the BULL EYE!!!!
Get the success ,, we can do it .. all we need are efforts .. more efforts .. !!!

Monday, October 10, 2011

Ha!!! This is Muslim Doodle ..

Assalamualaikum .. at last,, jadik la gak doodle laki punyer ,, tp kopiah dia tak ok ckett .. nk wat cane,, still learning .. anyway, cakap sal blaja ni juz nak gtau, dalam agama Islam wajib blaja ilmu fardu ain,, iaitu Aqidah, Feqah dan Tasawwuf@akhlak .. so,, jom kiter pakat2 blaja ilmu wajib niii ... biler ag nk blaja, time muda cenggini r ..

so,, ku nk persembahkan doodle muslim yg ku dah wat smalam.. 
haaa,, cantik tak??? baik cakap cantik skanggg!! hahaha

hurm, skang tgh wat doodle yg bese2 punyer,, yg xpakai kopiah,, ku nk hadiah kat abg yg ku sygiii .. abg Hamdan .. wait for my next doodle ... =]

* dia tgh pgg buku math,, sbb tu ku wat huruf M kat citu .. hehe ,, xmuat nk tulisss .. wait for me ok??

Sunday, October 9, 2011

Doodle Khas untuk Kak Zehani .. =]

This is my second doodle ,, doodle ni khas den wat tuk Kak Zehani .. hihihi ..
Ok larr sket dari yg sebelum ni .. hehe,, ada bakat kalih .. *_* bluff5 ... =p .. nk try wat yg laki lak ... ag susah kot,, sbb laki susah nak lukis rambut .. ~~~

Ni doodle Ustazah punyakkk ... 

Saturday, October 8, 2011

First Doodle .. hihi

Haaaa ... punya ku try buat doodle,, huh!! at last .. jadi la gak walaupown odoh .. kui3,,
try tgk nim .. aku pon xtau naper aku TERwat doodle MUSLIMAH pnyer,, maybe bnyk yg pompuan ag kottt ... ahaks

Jaaaaaaaaannnnnnn!!!!!


Hahaha,, cantekk tak ?? bab lukis tangan aku memg lemah,, xkira la guna tgn aku ker,, tolak2 tambah2 ni guna PhotoShop .. nak mati aku .. heh~~~ 

Aku tag Ain dalam doodle .. aper cter ain?? den pon reti gakk wat doodle .. hehe,, nk bangga r ckit .. keh3,,
 =] Peace no war ... =p

Sori lau warna dia serabut,, aq main guna jer itu punyaer Brush .. kira jadikkk la tuu,, kan Ain??

Lonely Orang Lidi .. =[

CLick on da pikcha ... +_="


Jadik org lidi slalu bowink *_* bluff  ... always get abondoned ,, being thin .. ahaks,, i dunno what want to tell u .. but i juz want try to improve my skilllllllllllll using Photoshop CS3 .. haha,, so hardddd!!! -_-

Friday, October 7, 2011

SMU = Exam

Balalalbablablablablablabla ... ouh,, otak ku menjadi kacau bilau .. mane taknya, menghapai xabis2 .. nak main lptp ckit, jawabnya kna beli kelepek la dari MyParents Enterprise .. ahaks,,

16 Oktober ni, ku nk banguni duduki exam yg telah lahir bila ntah, tp aq tau nama dia iaitu SMU aka Sijil Menengah Ugama .. exam ni dah laku da skang, lau nk p Maktab nk jadi cikgu pnyer, boleh jgak kemukan ini xm punya sjil .. wah3, xsia2 skul kat skulah arab . tp tu bukan niat ku =]

kanak2 Ribena yg skula kat Arabic SKul kat KElantan yg ku syg ketat2 ni, dari form 3 pai 6 atas straight lawan ngan exam .. huh!! PMR, SMU, SPM, STAM, STPM .. caya la budak skula arab .. tabik korang,, skali ngan aku pon aku tabikkk ! hahaha ..

sal FB, aku xtau bler nk stop, xguna toll r .. btol2 buat aku xigt dunia, cesss punya Mark zukebeeekkkkk bak katanya Ayuni .. keh3,,,

aku ase lah, dlm dewan tu mzti aku tido pnyakkk,, bnyk cantekkk .. lau aku xtido pagi2 time kul 8 ,, huh!! xjawab la kertas tu .. sakit palo beb bak katanya org kelate2 hok comey2 blako ..

but, aq mntak la aq xjadi camni dlm exam .. muahahaha 

pape pon,, to Cik Orkid n budaKampung berbanggalah kamu krn kamu budak skula arab tmbh2 kat Kelate ploppppp !!! 


GUd lark korang dua org eah,, tak lupa jgak,, fren2 aku kat skula Saniah ..
Syahmer, Mu'iz, Rifdi, Yusuf, Iqbal n budak2 4LP1 .. buat yg terbaik ,, bittaufiq wan najah kullukum!!!
Izni Farisya,,, n more lah ... =] jom gegarkan Maahad Saniah .. Orkid n budaKampung xyah,, sbb skula dorang memg gegar tiap2 tahun, xkira lah exam per pon .. ish!!

Lot of Visitors

Wednesday, October 5, 2011

My Own Penguin .. ^_^

Assalamualaikum, n selamat petang .. nk skipping eah clap2,, nk speaking la ckit,, biasa lau nk tulis ayat Inggeris kiter wat Italic tulisan pnyer,, tp petang ni xnak jadi skema  hehe .. sbb hatiku masih xmahu berbicara,, huhu .... well, this is my painting using Photoshop CS3 .. how cute isn't it?? if tak cute in ur mind, itz k .. lalalala ,, penguin ni special for my blogger frens  iaitu Cik Orkid Melur n budaKampung,, kui3,, koranglah rakan bloggers aku .. muah2,, syg2 ketat kamu .. katanya org yg kapel(walaupun aku xkapel) ...

Wordless Wednesday ..

Wordless Wednesday .. 5 October 2011


Tuesday, October 4, 2011

I Credit to Siti Nurazwaniza's Blog .. ^_^

Bismillahirahmanirrahim ...

Kepada sesiapa yang inginkan status gadget macam saya punya, boleh dapatkan tutorialnya di blog Siti Nurazwaniza .. di blog ini ada macam-macam tutorial untuk bloggers .. ^_^


Sekadar promote blog ini .. have fun!!

Monday, October 3, 2011

Couple ..

"Kehidupan sosial semakin jelas di mata kita, batas pergaulan semakin tidak dijaga .. Nauzubillah"
Bicara hati 3 Oktober 2011 ..

Istilah couple begitu sinonim dengan kehidupan kita sehari-hari .. Couple itu diibaratkan seperti menjamah nasi, umpamanya aktiviti makan nasi itu begitu sebati dengan kehidupan kita .. Jika couple sudah diumpamakan sebegitu rupa, jelaslah bahawa isu ini sememangnya serius .. !!

Couple atau berpasangan dalam Bahasa Melayu nya, seringkali dikaitkan dengan para remaja .. terutamanya remaja sekolah menengah .. sekolah rendah sekarang pun, apa kurangnya .. bagaikan ingin bersaing dengan abang-abang dan kakak-kakaknya yang bercouple ..

Jika ditanya seorang pelajar sekolah menengah, " Adakah anda bercouple ..??" ..

Jawapan yang kita dapat, bagi yang malu mungkin jawapannya tidak .. walau pada hakikat dia sememangnya sedang 'bercinta' .. Ada sesetengah remaja begitu BERANI mengiakan soalan ini, " YA! Saya memang sedang bercinta .. !!"

Batas pergaulan antara lelaki dan perempuan sekarang ibarat dibuka hijabnya .. Hijabnya dulu, begitu dijaga, ditutup, dipelihara .. namun sekarang, ibu bapa sendiri 'agaknya lah' bersetuju dengan tindakan anaknya yang bercouple ..

Dan jika ditanya lagi remaja yang bercouple itu, " Kenapakah anda bercouple ..??"
Berikut jawapan normal yang keluar dari dua bibir remaja :

  1. Sebab dialah result exam saya meningkat
  2. Pasangan saya sentiasa buat saya rajin pergi sekolah
  3. Dia buat saya sentiasa study lewat malam
Wah, wah, wah .. cantik betul jawapan .. dapat A kemungkinan resultnya .. Pernahkah remaja ini berfikir akan akibat di sebalik perbuatan mereka yang tak begitu cerdik ini?

Jika diambil dari segi agama, jelas-jelasnya Islam melarang perbuatan HARAM .. namun, kurang orang especially remaja mengambil hal agama, jadi tidak begitu terdetik di hati mereka ..

Ok, kita ambil dari segi materialistik .. jika para remaja ini menggunakan handphone , sudah pasti mereka akan bermesej tiap-tiap malam .. hmm, mungkin itu sebabnya mereka study sampai lewat malam .. well, study sambil mesej, mungkin study group guna handphone .. namun demikian, pasti nilai kredit akan dihabiskan dengan cepat, jadi mulalah nak beli topup, topup, topup.. tengok handphone mak ayah, tak ada la topup banyak kali, agaknya mereka lagi kaya daripada ibu bapa mereka ..
Perasan tak wahai remaja semua? Anda telah membazirkan wang begitu banyak .. Ingat! Membazir itu amalan syaitan, dan syaitan itu merupakan musuh kita yang nyata ..

Remaja kita sekarang begitu lalai dengan kehidupan dunia yang tidak kekal ini, kadang-kadang saya sendiri pun terjebak .. boleh dikatakan selalu saya terlibat dengan kehidupan yang serba mudah ini, lihatlah sendiri dengan kewujudan FacebookTwitter dan pelbagai lagi laman sesawang sosial .. begitu mudah terjatuh ke dalam lubang kelalaian .. sama-sama kita nasihat sahabat kita, di samping menasihati diri sendiri .. Ingat! Couple itu HARAM!! Jangan sesekali terlibat dengan couple di usia remaja .. Couple itu merugikan ..

Ini tidak patut!! Tak layak bagi kita sebelum nikah berpegangan tangan dengan jantina selain kita(ajnabi) ..
Bersambung ....  =)

Sunday, October 2, 2011

Dunia Hitam Putih

Bismillahirahmanirrahim ..

Bicara hati 2 Oktober 2011 ..

Dunia kita diwarnai dengan warni-warna .. diwarnai dengan pelangi yang mempunyai 7 lapis warnanya ..
Bunga ros dengan kemerahan yang menyala ..
Bunga tulip dengan keputihan yang menyucikan ..
Bunga violet dengan kebiruan yang menyamankan ..

Tapi, bagaimanakah dengan warna hitam?

Jarang warna hitam menjadi pilihan, kenapa? Apakah sebabnya?
Mungkin kerana hitam sering dikaitkan dengan kegelapan.
Lihatlah pandangan manusia sendiri, apa yang paling jelas di saat ingin membeli pakaian ..

Jika seseorang memilih, pasti majoriti akan menentang dengan alasan, " Ala, jangan lah beli warna hitam, panas ... "
Hitam itu lawannya putih .. Putih melambangkan kesucian, kebersihan ..

Berbalik tajuk asal ...
Pernahkah kita terfikir akan dunia hitam putih atau dunia monokrom? Bagaimanakah jika dunia itu betul-betul wujud? Kita sudah pernah merasainya, walaupun  tidak berada di dalamnya, tapi kita pernah melihatnya ..
Untungnya, masih ada 2 warna yang mewarnai dunia itu .. tapi,

Bagaimana pula dunia yang hanya berwarna hitam? Pasti dalam minda kita terbayangkan orang buta penglihatannya .. Alangkah untungnya mereka yang buta mata .. kenapa dikatakan begitu?
Dalam kesusahan untuk berjalan dengan bebasnya, menikmati nikmat Allah Taala ciptakan .. bagaikan hilangnya tidak ada penggantinya, dunia mereka tidak seindah kita .. Cuba bayangkan jika kita berada di tempat mereka ..
Namun, di sebaliknya, pandangan mereka sentiasa terselamat dari zina mata .. Lihatlah sekarang, wanita tidak kurang seksinya, lelaki pun sama telah .. Tundukkan pandangan anda!

Walaubagaimanapun, tak perlulah kita berharap agar kita juga dibutakan pandangan, Allah telah menetapkan ketentuan atas kita .. Allah tidak menjadikan sesuatu itu sia-sia .. gunakan pandangan sebagai satu platform untuk mentaati Allah Taala ..

Gunakan mata anda untuk bertalaqqi kitab dengan ustaz-ustaz yang bersanad dengan Rasulullah .. ingatlah ilmu Aqidah itu fardu ain, ilmu Feqah itu fardu ain, dan ilmu Tasawwuf itu fardu ain .. sia-sialah kita jika tidak menggunakan pemberian Allah Taala sebaik-baiknya .. Allah itu Maha Mengetahui ..

Jaga pandangan, insyaAllah batasan lelaki dan perempuan dapat dipelihara .. Waallahu a'alam ..

Hitam itu gelap, putih itu cerah .. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...